Odlingstillbehör

Bilden visar en detalj av Nittsjö kreramiks grönglaserade planteringskruka

Ställ fram en bukett blommor i en fin vas eller plocka in vilda blomster. Säsongen bjuder på många möjligheter och vi inspireras av naturens skiftningar. Vägrenens skira blommor blir en fin bukett på matbordet i en vacker vas. En enklare grönväxt blir ett vackert blickfång i en ny kruka

Komplettera med ett växtstöd som pricken över i.

Andra intressanta inredningsföremål för odlig och trädgårdsliv hittar du även under vårt övriga sortiment.


 

Pelargonsticklingar i glasburk, bild: People's Garden Pelargonsticklingar i glasburk, bild: People's Garden Pelargonsticklingar i glasburk, bild: People's Garden Pelargonsticklingar i glasburk, bild: People's Garden Pelargonsticklingar i glasburk, bild: People's Garden Små sticklingar av pelargon

Pelargonen - en trogen följeslagarePelargonerna är rätt tålmodiga varelser. De kan förökas från både frö och stickling och de tar inte illa vid sig om man glömmer att vattna dem. De ska t o m gärna torka ut mellan bevattningarna. Det anses allmänt att det bästa sättet att få sticklingar att ta sig är att sätta dem direkt i en mager såjord som sedan hålls fuktig tills rötter har bildats. Man kan även sätta sticklingarna i ett glas med vatten och låta nya rötter bildas innan de planteras i jord. Vissa menar att rötterna som bildas i vatten är för veka för att orka fortsätta växa när de väl kommit i jord. Men båda sätten fungerar så väj det som passar dig bäst.

När plantan är ungefär 15 cm kan du toppa den så den förgrenar sig och får ett mer buskliknande växtsätt. Byt till en något större kruka när plantan vuxit till sig. De ska inte få för stor kruka på en gång, då bildas mest blad och blomningen blir mindre.

I februari-mars är det dags att plantera om övervintrade pelargoner. Rensa bort gamla och döda växtdelar, snygga till. Men beskär helst inte plantan samtidigt som du planterar om den. Det kan bli för tungt för den. Väck istället plantan lugnt och försiktigt, ge ny jord, näring och vänta på att den återhämtar sig och kommer igång. Sedan kan du beskära den.

När risken för frost är över kan du ställa ut pelargonerna på balkongen eller i trädgården. De trivs utmärkt utomhus. Tänk bara på att ta det försiktigt i början och låt dem stå i skuggan tills plantan hunnit härda sig. Då kan du ofta fram dem så de får sol en del av dagen, förslagsvis eftermiddagssol så inte bladen bränns eller bli grådaskiga av för mycket ljus. Ge näring regelbundet så hålls plantorna friska och fina.

Försök efterlikna klimatet i Sydafrika så har du glädje av dina pelargoner i många år. Det betyder en varm och solig sommar men en sval och frostfri vinter. Lucker jord och inte för mycket väta.

 

Kruka N5 vit

Vacker kruka från Nittsjö keramik i vit glasyr

Kruka B grön

Högklassig kruka från Nittsjö keramik

Kruka B skröj

Oglaserad kruka från Nittsjö keramik

Kruka A5 vit

Vacker kruka från Nittsjö keramik i vit glasyr

Mårbackapelargon i vit kruka från Nittsjö Till krukorna och vaserna (klicka på bilden)
Krukor och vaser från Nittsjö keramik, hos People's Garden
Växtstöd i klarglas från Glasbolaget är fint ihop med amaryllisar, från People's Garden Till växtstöden (klicka på bilden)
Blomvattnare i klarglas från Glasbolaget Till bevattning (klicka på bilden)